Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Nagrade ANIMAFESTA 2012
2012-06-02

Film Oh Willy... autora Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa osvojila je Grand prix i nagradu publike

 

Grand prix 22. Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb i nagradu publike Mr. M dobio je lutka-film Oh Willy... autora  Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Peteročlani žiri također je dodijelio nagrade Zlatni ZagrebZlatko Grgić te posebna priznanja za još pet filmova iz iznimno kvalitetnog Velikog natjecanja.

Najbolji film Studentskog natjecanja jest Rojenjeautora Jonia Männistöa kojem je dodijeljena Nagrada Dušan Vukotić. Uz posebna priznanja još ponekim filmovima iz programa, žiri studentskih i namjenskih filmova proglasio je Priču o nafti Petea Bishopanajboljim namjenskim filmom Animafesta 2012. Najbolji dječji film je Rabljeno Isaaca Kinga

Publika i žiri razmišljaju slično pa je tako najviše glasova publike koji donose nagradu Mr. M također osvojio Oh Willy.. kojeg ćemo zajedno s ostalim, najboljim filmovima festivala, gledati u nedjelju, u  20 sati u kinu Europa u programu The Best of!

Oh Willy... - dobra režija, humorističan i pun iznenađenja

žiriju Velikog natjecanja sjedili su i filmove gledali:Priit Pärn, trostruki dobitnik Animafestova Grand prixa i dobitnik Nagrade za životno djelo iz Estonije, David OReilly, irski redatelj animiranih filmova i dobitnik nagrade Zlatni Zagreb 2010, Dennis Tupicoff, scenarist, redatelj, producent i animator iz Australije, Mirna Belina, jedna od osnivačica i programerki Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS iz Hrvatske i Lea Zagury, suosnivačica i direktorica festivala Anima Mundi iz Brazila. Grand prix dodijelili su filmu Oh Willy... Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa. Film nastao u belgijsko-francusko-nizozemskoj koprodukciji šarmantna je priča o punašnom Willyu koji se u svojim 50-im godinama vraća u nudističku koloniju u kojoj je odrastao da bi se brinuo o umirućoj majci. Film je rađen s fantastičnim lutkama napravljenim od vune i drugih prirodnih materijala. Nagradu je žiri objasnio riječima: “Priča ovoga filma dojmljiva je i ljudska, topla i apsurdna. Dobro je režiran, humorističan i pun iznenađenja.“

Nagrada Zlatni Zagreb pripala je filmu Kakav divan dan oskarovskog kandidata Dona Hertzfeldta iz SAD-a uz objašnjenje da se radi o o “izvanredno lijepom filmu koji se koristi različitim tehnikama te jednostavnim sredstvima znalački izražava kompleksne emocije.“ Latvijski film Ursus autora Reinisa Pētersonsa dobitnik je Nagrade Zlatko Grgić za najbolji prvi film. Žiri ga je opisao kao šarmantan i dojmljiv film koji obećava još bolji drugi film.

Filmovi: O svinjokolji Simonea MassiaVeliki zecAtsushia WadeRomansa Georgesa Schwizgebela,Beluga Shina Hashimotoa i Bobby Yeah Roberta Morgana dobili su posebne nagrade članova žirija.  

Najbolji studentski film Rojenje autora Jonia Männistöa

Tročlani žiri Studentskog natjecanja i Natjecanja namjenskih filmova u sastavu: Andreas Hykade, njemački redatelj i dobitnik Nagrade Zlatni Zagreb 2010. i posebne nagrade žirija Animafesta 2010, Marc Bertrand producent iz kanadskog NFB-a i Margit Antauer dugogodišnja direktorica Animafesta (1992–2006) i producentica iz Hrvatske dodijelio je Nagradu Dušan Vukotić finskom filmu Rojenje autora Jonia Männistöa koji dolazi iz Umjetničke akademije Turku dobitnice ovogodišnje Animafestove nagrade na najbolju školu. Žiri je osvojio predivan prikaz noćne more o životu i... kukcima. Posebna priznanja dodijeljena su filmovimaKako je nastao Longbird Willa Andersona iz Velike Britanije zbog inteligentnog prikaza borbe između stvorenja i stvoritelja, Dječak žvaka japanskog autoraMasakia Okude zbog “energičnog ritma i prštavog dizajna“ i Blizanci Petera Budinskog iz Slovačke za sirov i duhovit prikaz fizičke i moralne dvojnosti.  Zbog svog “humora i učinkovitosti u prenošenju direktne i jasne informacije“ žiri je Priču o nafti Petea Bishopa iz Velike Britanije proglasio najboljim namjenskim filmom Animafesta 2012.   

Žiri natjecanja filmova za djecu u sastavu: Nina Čorak (18 godina, Kino Klub Karlovac), Iva Šobak (15 godina, Studio animiranih filmova u Varaždinu), David Dokoza (13 godina, Škola crtanog filma Dubrava),Lucija Majnarić (13 godina, Foto kino video klub Zaprešić) i Niko Milić (8 godina) izabrao je svoje favorite. Glavnu nagradu dobio je film Rabljeno Isaaca Kinga iz Kanade uz objašnjenje kako se radi o “aktualnoj priči namijenjenoj jednako djeci kao i odraslima koja nudi puno odgovora, ali postavlja još više pitanja“ te pohvalu zahtjevne i dojmljive animacije. Posebne su nagrade dodijelili filmovima Tko je tamo? Vande Raýmanove iz Slovačke i Svjetlo Yute Sukegawe iz Japana.

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана