Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

DANIS TANOVIĆ U KONKURENCIJI BERLINALEA
2013-01-15

Za Zlatnog medvjeda boriće se Danis Tanović, Steven Soderbergh, Džafar Panahi, Bruno Dumont, Ulrich Seidl i Gus Van Sant!

Berlinski filmski festival objavio je imena devet novih filmova koji će se od 7. do 17. februara 2013.g. boriti za uglednu nagradu Zlatni medvjed. Među filmovima koji su u konkurenciji za tu nagradu je i 'Epizoda u životu berača željeza' bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića. Film se temelji na istinitom događaju i prati Nazifa koji uzdržava svoju porodicu skupljajući staro željezo, a kada njegovoj supruzi Senadi uskrate prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif mora skupiti novac da bi joj pomogao. Ova drama rađena je u bosansko-francusko-slovenskoj koprodukciji.

Ostali filmovi u konkurenciji su 'Side Effects' Stevena Soderbergha, 'The Necessary Death of Charlie Countryman' debitanta Fredrika Bonda, 'Camille Claudel 1915' Brune Dumonta, 'Parde' ('Closed Curtain') Džafara Panahija, 'Elle s'en va' ('On my Way') rediteljice Emmanuelle Bercot, 'Gold' Thomasa Arslana, 'La Religieuse' ('The Nun') Guillaumea Niclouxa i 'Layla Fourie' Pije Marais.

Već prije je objavljeno da će u konkurenciji Berlinalea biti i 'Promised Land' Gusa Van Santa i 'Paradise: Hope' Ulricha Seidla, a u sekciji Panorama prikazaće se biografski 'Lovelace' s Amandom Seyfried.

Počasnog Zlatnog medvjeda dobiće dokumentarist Claude Lanzmann, a 63. izdanje Berlinalea će 7. febrauara otvoriti epski 'The Grandmasters' koji se nalazi izvan konkurencije jer je njegov reditelj Wong Kar Wai ovogodišnji predsjednik žirija.

 

(Preuzeto s www.filmski.net)

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана