Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Najavljen program 41. FEST-a
2013-01-16

fest 2013Na 41. Festu, od 22. februara do 3. marta, biće prikazano 75 filmova u više dvorana i različitih programskih cjelina, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Direktor Direkcije Festa Dragan Marinković precizirao je da je budžet 41. Festa isti kao i prošle godine (47 miliona dinara). On je istakao da očekuje pomoć Sekretarijata za kulturu za nabavku sistema za digitalne projekcije (DCP) u „Sava centru“ i objasnio da je DSP potpuno zavladao, pa su od 29 filmova predviđenih za SC, samo četiri na klasičnoj filmskoj traci. 

Festival će, kao što je već tradicija, otvoriti film nagrađen Zlatnom palmom – „Ljubav“ Mahaela Hanekea, a FEST će otvoriti gost iz Amerike o kome se još uvijek ništa zvanično ne govori.  

Umjetnički direktor Festa Borislav Anđelić najavio je veoma jak program, zahvaljujući tome što je prošla godina u svjetskoj kinematografiji bila kvalitetna, ali i pomoći domaćih distributera i Direkcija Festa da se na vrijeme obezbjedi ono što su selektor Ivan Karl i on željeli.

U Sava centru prikazivaće se Glavni program (festivalski pobjednici, oskarovci, veliki autori) i „Holivud“ (presjek američkog repertoarskog filma), kao i dio ciklusa „Panorama svjetskog filma“. Za Dom omladine Beograda predviđeni su „Evropa u Evropi“ (produkcije i koprodukcije unutar EU) i „Panorama“. Jedini takmičarski program „Evropa van Evrope“ (selekcija evropskih kinematografija izvan EU) smješten je u Dvoranu kulturnog centra.

Ove godine ciklus „U fokusu“ posvećen je Južnoj Americi, a na programu su i „Izabrani dokumentarci“. Uz pomenute sale, domaćini Festa biće Kinoteka i renovirani novobeogradski bioskop "Fontana".

Film Gorana Markovića „Falsifikator“ zatvoriće 41. Fest, a to će biti i njegova svjetska premijera. Prethodno će publika Festa vidjeti i „Krugove“ Srdana Golubovića, dokumentarac „Albertov put“ Predraga Bambića.

Karl je najavio filmove „Jadnici“ Toma Hopera, „Master“ Pola Tomasa Andersona, „Rimu s ljubavlju“ Vudija Alena, „Obećana zemlja“ Gas van Santa, „Hičkok“ Sase Gervazija, „Strast“ Brajana de Palme, „Anđeoski deo“ Kena Louča, „Na putu“ Valtera Salaša, „Skrivena lepota“ Marka Belokija, „The Best Offer“ Đuzepea Tornatorea, „Ja i ti“ Bernarda Bertolučija... 

Ulaznice po cijeni od 150 do 350 dinara biće u prodaji od 1. februara, na blagajnama festivalskih dvorana. Cijena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara. Od 1. do 7. februara važi popust od deset posto na komplet karata.

Ovogodišnji festival održava se pod sloganom „Priprema, Pozor, Fest!“.

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана