Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Film Danisa Tanovića dobio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu
2013-02-16

Nazif Mujić koji tumači glavnu ulogu u filmu Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" dobio je nagradu za najboljeg glumca ovogodišnjeg Berlinalea, a sam film je dobio Srebrnog medvjeda.

Dupli Srebrni medvjed ovogodišnjeg Berlinalea, za najbolju mušku ulogu i film,  dobio je film Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza". 

Ovaj film je danas dobio i priznanje Ekumenskog žirija 63. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. 

Grand Prix ovogodišnjeg Berlinalea, odnosno nagrada Zlatni medvjed, pripao je filmu "Child's Pose", rumunskoj tragikomediji u režiji Calina Petera Netzera.

Film "Epizoda u životu berača željeza" baziran je na istinitom događaju i govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu.

Radnja filma prati Nazifa koji izdržava svoju porodicu skupljajući staro gvožđe. Nakon što je njegovoj supruzi Senadi uskraćen prijeko potreban tretman za spontani pobačaj, Nazif će uraditi sve što je u njegovoj moći da joj spasi život - očajnički skupljajući još otpadnog metala, tražeći pomoć od nevladinih i državnih institucija. Narednih deset dana Nazif i Senada će u potpunosti iskusiti okrutnost savremenog društva.

Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a pored scenariste i reditelja Danisa Tanovića ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

Film "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića koji je bio prikazan u programu FORUM, u okviru festivala u Berlinu 2013, osvojio je nagradu Ekumenskog žirija.

(photo: AFP)

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана