Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

Rekordan broj prijava za banjalučki festival animiranog filma
2014-09-30

Na konkurs za ovogodišnji festival animiranog filma „BANJA LUKA 2014“ pristigao je rekordan broj filmova do sada. Organizatori su saopštili da su dobili 425 filmova iz 42 države, što je reprezentativan presjek najbolje savremene svjetske produkcije animiranog filma.

Animafest2014

 
Na konkurs za ovogodišnji festival animiranog filma „BANJA LUKA 2014“ pristigao je rekordan broj filmova do sada.
Organizatori su saopštili da su dobili 425 filmova iz 42 države, što je reprezentativan presjek najbolje savremene svjetske produkcije animiranog filma.
Najviše prijavljenih filmova pristiglo je iz Rusiije, Poljske, SAD, Hrvatske, Francuske i Španije.
Od broja pristiglih filmova, selekciona komisija je izabrala 39 filmova za glavni takmičarski program, 13 za dječiji takmičarski program i 31 za programe panorama.
Žiri festivala će raditi u sastavu Iva Ćirić (Srbija), Tomislav Gregl (Hrvatska) i Miodrag Manojlović (BiH).
Ni ove godine, kao ni prethodne neće biti dodjeljena novčana nagrada za najbolji film festivala.
Ovogodišnji program festivala ponovo je redukovan zbog skromne finansijske podrške festivalu, pokrovitelja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i grada Banjaluka, što se odrazilo i na manji broj pratećih programa i koncept festivala. Naime, festival je finansijski podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske sa 14.000 KM i grada Banjaluka sa 7.000 KM.
U pratećim programima festivala bit će prikazana dva programa animiranih filmova francuskog studija animacije "Folimage", program „Cartoon d'or 2014“ kao presjek nagrađenih animiranih filmova sa najznačajnijih evropskih festivala u kojem participira i banjalučki festival animiranog filma.
"Zagreb film" predstavlja se programom izbora literanih adaptacija "Zagrebačke škole animiranog filma" i autorskom retrospektivom Pavao Štaltera, jednog od najznačajnih živih svjetskih animatora.
U saradnji sa Akademijom umjetnosti iz Banjaluke bit će upriličena izložba karikatura Borivoja Dovnikovića Borde, a tim povodom bit će prikazan i dugometražni dokumentarni film "Bordo - vječna stripovska mladost", čijoj premijeri će prisustovati i režiser filma Bernardin Modrić i scenarista/producent filma Veljko Krulčić.
Festival se biti održan od 23. do 28. oktobra u Domu omladine u Banjaluci.
 

 

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана