Ћирилица   /   Latinica   /   English
   
FENIX ART
Кинематографија
Републике Српске
Фотографија
Републике Српске
Стрип сцена
Републике Српске
Из свијета филма

Вијести

X балканска смотра младих стрип аутора, 4. - 6. јула 2008., Лесковац
2008-07-02

Ове године Лесковачка школа стрипа "Никола Митровић Кокан" која ради у оквиру Лесковачког Културног Центра организоваће по десети и јубиларни пут пут манифестацију "Балканска Смотра младих стрип аутора". Манифестација ће се одиграти 4.,5. и 6. јула 2008. године у просторијама Лесковачког Културног центра, Народног Музеја у Лесковцу и Библиотеке “Радоје Домановић”.

Смотра ће и ове године бити наградна, па ће најбољи у категоријама младог стрип цртача, илустратора, стрип сценаристе и стрип теоретичара добити плакете са ликом Николе Митровића Кокана, а доделиће се и четири додатне дипломе у све четири категорије... Диплому ће добити и најбољи дебитант, а доделиће се и плакета за допринос Српском стрипу. Сви пристигли радови (без изуетка) биће изложени у великој галерији Лесковачког Културног Центра у Лесковцу и њихови аутори ће добити захвалнице за учествовање на смотри – аутори ће при томе бити побројани у каталогу који ће сваки учесник добити. У склопу саме манифестације која ће трајати три дана, одржаће се неколико предавања и јавни час цртања у холу Културног Центра, пројекције анимираних, играних и документарних филмова, промоција неколико стрип часописа (из земље, али и из иностранства) и књига о стрипу, а биће неизоставно и трибина, јавних интервјуа округлих столова.
 
Што се пропозиција за учествовање у такмичарском делу тиче, оне су следеће: под термином млади аутор подразумевају се сви они аутори млађи од тридест година, и сви који испуњавају тај основни услов слободни су да своје радове у било којој од четири категорије поднесу на увид жирију, или као материјал за излагање (излагати могу и старији аутори, али они неће ући у конкуренцију за доделу награда). У категорији илустрације могуће је конкурисати како илустрацијом у боји, тако и црно белом илустрацијом, а стрип сценарија и теоријске текстове треба слати откуцане, или пак поднети готове и завршене стрипове који су по сценаријима настали. Ради конкурисања у категорији стрип цртача требало би поднети најмање две табле стрипа, а најбоље би било поднети цео стрип (јер би овај тако дошао у обзир за објављивање). Све остале креативне слободе су апсолутно остављене ауторима, тако да је алтернатива добродошала исто колико и главнотоковски стрип.

Овим се упућује и позив за учествовање свим младим стрип ауторима, школама и радионицама стрипа које делују на простору Балкана; Лесковачка школа стрипа ће се потрудити да буде што је могуће бољи домаћин свим гостима.

Сви радови биће враћени у најбољем стању у року од месец дана од завршетка излозбе, заједно са каталогом.ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ X БАЛКАНСКА СМОТРА МЛАДИХ СТРИП АУТОРАПетак, 4. 7. 2008.


17ч Предавање Михајла Димитровског и Дамјана Михајлова „Основе character design-a и анимације“

18ч Предавање Сибина Славковића и Бранислава Керца „Стрипотека – јуче, данас, сутра“

19ч Јавни интервју са Сибином Славковићем, добитником награде за допринос српском стрипу за 2008. годину

20ч Отварање изложбе младих стрип цртача Балкана у Галерији Лесковачког Културног Центра и додела награде за допринос српском стрипу


Субота, 5. 7. 2008.

12ч Промоција највећег модерног стрип пројеката у Македонији „Gr8“

13ч
Промоција специјалног броја „Think Tanka“ посвећеног стрипу

14ч Промоција књиге Iztoka Sitara „Zgodovina Slovesnkega stripa 1927-2007.“

17ч Предавање Doda Nite „Историја румунског стрипа“

18ч Промоција пројекта „Вековници“, модератор Марко Шелић Marchello

19ч Јавни интервју с легендом СФРЈ стрипа Браниславом Керцом и јавни час цртања

20ч Отварање изложбе „Историја румунског стрипа“ у Музеју града Лесковца и додела меморијалних награда „Никола Миторвић Кокан“ награђеним ауторима


Недеља, 6. 7. 2008.

11ч Трибина „Македонски стрип данас“, модератори Никола Темков и Давор Драмићанин

12ч Предавање Филипа Андроника „Босанскохерцеговачки стрип данас“

13ч Промоција нових бројева стрип издања и сродних публикација нишког SIIC-a и Ниш caffea „Strip Pressing“, „Pressing“, „Trash“ i „Extra Gedža“

14ч Промоција нових бројева јединог македонског стрип часописа „Стрип Креатор“

18ч Свечено затварање манифестације и додела захвалница у Галерији Лесковачког културног центра

Све време трајања манифестација у просторијама Лесковачке школе стрипа "Никола Митровић Кокан" у поткровљу Лесковачког Културног Центра радиће стрип радионица.

Архив
Штампај Пошаљи пријатељу Назад
ГАЛЕРИЈА | ВИДЕО | ЛИНКОВИКОМЕНТАРИ | КОНТАКТ  
Дизајн и CMS: BTGport.net

Феникс © сва права задржана